Çalışma prensiplerine ve enjeksiyon sistemine göre farklı standartlarda üretilen dizel motor tipleri TDI, CDTI ve HDI olmak üzere 3 tanedir.
TDI Dizel Motorlar
“Turbo Direct Enjection” kelimelerinin kısaltmasıyla oluşan TDI motorlar, turbo beslemeli ve direkt enjeksiyonlu dizel motorlardır. Bu motor türünü ilk kez Volkswagen üretmiş ve hemen hemen tüm araçlarında kullanmıştır.
Normal dizel motorlarda mazot, motorun yanma odasına gönderilmeden önce özel bir bölümde soğutulurken TDI motorlarda bu soğutma bölümü bulunmaz. Normal mazotlu motorlarda bu soğutma işleminin amacı ise daha yoğun ve fazla yakıtın yanma odasına iletilmesiyle patlamanın şiddetini arttırmak, dolayısıyla aracın daha güçlü hareket etmesini sağlamaktır.
TDI motorlar ise direkt olarak yanma odasına gönderdikleri yakıtın %45’ini enerjiye çevirirler. Bu yüzden de verimlilikleri çok yüksektir. TDI motorların çevreci bir motor tipi olması da başka önemli bir avantaj.
CDTI Dizel Motorlar
CDTI’nın açılımı “Common Direct Turbo Injection”. Bu motorlarda “common rail teknolojisi” kullanılıyor. Peki, nedir bu teknoloji?
Motor içerisine giren yakıt ve hava karışımını 1,5 kata kadar arttırırken aynı zamanda motorun içine ihtiyaç duyulan yakıtı da gönderen bir teknolojidir. Bu da yüksek oranda yakıt tasarrufu demektir. Common rail teknolojisinin başka bir avantajı da arabanın çok sessiz bir şekilde çalışmasını sağlamasıdır. Dizel motorlar hakkındaki başlıca şikâyetlerden biri, fazla gürültülü olmalarıdır. Bu yüzden CDTI motorların sunduğu sessiz kullanım imkânı çok daha değerli bir hale geliyor.
HDI Dizel Motorlar
“High Pressure Direct Injection” kelimelerinin baş harfleriyle oluşturulan HDI motorlar yüksek basınçla çalışır. Bu da verimliliğin artmasını sağlar. TDI motorlar gibi çevreci olan HDI motorların çıkardıkları duman siyah değil; açık renklidir. Diğer motorlara göre HDI motorlarda karbondioksit salınımı % 20, diğer gazların salınımı % 50, kurum oluşması da % 50 civarında daha azdır.

Common Rail Dizel
Yoğun duman salarak yavaş ve gürültülü çalışan, kendine ancak ticari araçlarda yer bulabilen dizel motor devri, Common Rail devrimi ile sona erdi. Common Rail, modern yüksek basınçlı püskürtme sistemleri ile birlikte VP44 dağıtıcı pompalı ve Ünite Enjektörlerle donanmış dizel motorları farkında olmasak da günlük hayatımızda önemli bir yer aldı. Sadece kullanım konforu ve tüketim ekonomisi değil, soluduğumuz havanın daha temiz olması bile bu anılan sistemlerin araçlarda başarı ile uygulanmasının birer sonuçlarıdır. Yeni nesi dizel motorlar sadece yakıt verimliliği yanı sıra turbosarj sistemlerinin EGR, Katalitik konvertör ve çevre duyarlılığı için programlanmış bilgi-işlem üniteleri ile çok daha temiz, ekonomik ve güçlüdürler.
Eski konvansiyonel dizel motorları, motor tarafından doğrudan tahrik edilen ve sadece motor devir sayısının kontrol altında tutulduğu bir yakıt enjeksiyon pompası ile techiz edilmişlerdir. Yeni nesil dizellerde, yine motor tarafından tahrik edilen bir pompa, motor hızından bağımsız olarak yakıtı basınçlandırmakta, enjektörler bilgi işlem üntesi tarafından hesaplanmış miktardaki yakıtı, yine hesaplanmış zamanda silindir içine enjekte etmedirler. Common Rail sistemi, adını tüm silindirlere yakıt tedarik eden, basınçlandırılmış yakıtı depo eden Common Rail Ortak Hat yapısından alır.
Sofistike dizel teknolojisi ile donanmış araçlar ve yakıt püskürtme sistemi bileşenleri ancak üretici onaylı, gelişmiş test - kalibrasyon makinaları ve özel eğitim almış teknisyenlerin bir araya geldiği servislerde başarı ile onarılabilirler. Teknik Dizel Servis, pompa ve enjektörleri tasarlayıp araç üreticilerine montajda kullanılmak üzere tedarik eden kurumların desteğinde donatılmış, teknisyenleri sertifikalandırılmış kurumsal sorumlulukları yüklenmiş bir servis olarak sektördeki yerini almıştır.
Bosch, Denso, Delphi, Siemens VDO ve Continental gibi dizel yakıt enjeksiyon cihazlarının ana üreticileri ile doğrudan etkilşim içinde geniş bir yelpazede, bilinen pek çok dizel motor markaları için yakıt sistemleri sorunlarında çözümler sunmaktayız.

