Servisimiz Balıkesir bölgesinde Holset - KKK - Switzer - Garrett Marka turboların satış, yedek parça, tamiri ve sınırsız destek konusunda, uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.
Turbo Şarj Nedir
> Bir motordan alınabilecek gücü artırmanın en iyi yolu silindirlere gönderilecek yakıt ve hava karışımının artırılması ile olur. Bu iki şekilde yapılabilir:
1-Motor hacmini artırmak , 2-Süperşarj ya da turboşarj uygulamak,
Motor Hacmini Artırmak
Motor hacmini artırarak hava-yakıt oranını yükseltmek mümkündür. Fakat bu; alacağınız daha fazla güç, kaybedeceğiniz daha fazla yakıt (yakıt için harcayacağınız daha fazla para) anlamına gelir. Ayrıca bu motorların daha büyük ve ağır olması ve de sürtünmelerinin fazla olması sayılabilecek olumsuz etkileridir.
Süperşarj
Süperşarj, içten yanmalı motorlarda güç üretimini artırmaya yönelik uygulanan bir tekniktir.Normalde bir pistonun pozitif yer değişimi sonucu silindir içerisine hava dolar ve bu hava sıkıştırılarak yanmada kullanılır. Silindir içerisine ne kadar çok hava gönderilebilirse üretilen güç o denli yüksek olur. Süperşarj tekniği de bu prensibe dayanır. Bu teknikte hava silindire gönderilmeden önce bir kompresör ile sıkıştırılır ve yüksek basınç sayesinde aynı hacimdeki silindir içerisine daha çok hava verilmiş olur.Sonuç olarak daha fazla yakıt yakılarak aynı motordan süperşarj sayesinde motor hacmini büyütmeden daha fazla güç elde edilmiş olur.Turboşarj
Turboşarj, egzoz gazı ile çalışan bir süperşarj olarak tanımlanabilir. Gücünü Superşarj gibi kayışlardan ve dişlilerden değil, egzoz gazının basıncından alır. Turboşarj motora atmosferik basıncın üzerinde hava vererek, yani zorla doldurum yaptırarak daha küçük hacimli motordan daha yüksek güç alınmasını sağlatan , hareketini egzoz gazının dışarı çıkma basıncından alan bir çeşit pompadır.Türbin ve kompresör olmak üzere iki adet pervaneye sahiptir. Türbin, eksoz tarafında yer almaktadır, kompresör emme tarafında. Eksoz gazının çıkma basıncıyla dönen türbin aradaki bağlantı milinin yardımıyla kompresör pervanesini döndürür. Bu sayede motor silindirine önemli ölçüde artan bir hava girişi sağlanır.Turbo şarj ne işe yarar?
Turboşarjın görevi ihtiyaç olunan gücün daha küçük motor hacimleri ile eldesini sağlamaktır; bu özelliğin kendi içinde 3 türlü faydası vardır :
1-Daha küçük motor, daha az ağırlık demektir, hareketli aracınızın daha az yük taşıması demektir. 2-Daha küçük hacim, mevcut araç motorunuzun daha az yer kaplaması anlamına gelir. Bu da kullanım alanlarınızın daha verimli olmasını sağlar. 3-Daha küçük motorda büyük motorlara göre yüzey alanları daha küçük olacağı için sürtünmeye harcanan enerji daha az olacaktır ve bu da motorunuzdan daha iyi verim almanızı sağlayacaktır.B-Turboşarjlı Motor Çevrecidir.
Turboşarjın ilk kullanılmaya başlandığı yıllarda sadece alınan güç ön planda idi. Daha sonraki yıllarda egzoz emisyon değerlerinin belli standartlarda tutulmasının zorunluluk haline getirilmesi motor üreticilerinin motorlarını geliştirmesi hususunda ekstra çaba sarfetmelerine sebep oldu. Bu motorların bu emisyon değerlerini tutturabilmeleri için turboşarj vazgeçilmez hale geldi. Günümüzde bu standarttaki motorların (Euro 1-2-3-4) hepsi turboludurTurbocharger motora daha fazla hava gönderdiği için yakıtın yanması daha kolay, daha düzgün ve daha temiz olur. Günümüzdeki turboşarjlı dizel motorlar diğer motorlara göre %50 daha az NO x ve CO2 emisyonu üretir.
C-Turboşarjlı Motor Güvenli ve Keyifli Sürüş Olanağı Sağlar.
Turboşarjlı motorun ürettiği yüksek tork sayesinde motorun esnekliği artar ve hızlanma tepki süresi kısalır. Bu da özellikle sollamalarda ya da ani güç istenen anlarda sürücüye büyük avantaj sağlar. Ayrıca yüksek rakımlı yerlerde hava yoğunluğunun azalması motorun çekişten düşmesine sebep olur bu sorun turboşarjlı motorlarda fazla hissedilmez.Turboşarj Nasıl Çalışır?
Yanma odasında patlayan hava-yakıt karışımı, egzoz gazına dönüşerek egzoz subaplarından egzoz manifolduna doğru itilir. Bu aşamada egzoza giden gazın basıncı, yol üzerindeki turbonun pervanesini döndürür. Yönlü kanatçıklara sahip olan bu pervane sayesinde gazın önemli bir kısmı türbine girer. Türbin basınçlı gazla dolduğu andan itibaren ters yöndeki kompresör pervanesi de basınçla dönmeye başlar. Dönen bu pervane kompresor salyangozunun hava giriş kısmında ters basınç yaratarak emme kuvveti doğurur, bu sayede emme salyangozunun içine dolan basınçlı hava salyangozun çıkış kısmından emme manifolduna doğru süratle yollanır. Yanma odasına giren basınçlı havanın yakıtla birlikte ateşlendiğinde çok daha şiddetli bir patlama gerçekleştirmesini sağlar.TURBO BALANS ONARIM SİSTEMİ
Her teknolojik materyal gibi turbolar da her geçen gün ihtiyaçlar ve çıkan sorunlar karşısında kendini geliştirmiştir.
Turbolar temelde bir gövde, iki salyangoz biçiminde temel bir görünüm arzeder. Bu tip turbolar şu anda en ilkel turbolar sınıfına dahil edilebilir. Bu turbolarla ilgili en önemli sorunlardan biri türbinin geç devreye girmesidir. Her ihtiyaç duyduğunuzda gaza basıp güç elde etmek mümkün değildir çünkü salyangozun içindeki pervane ancak belli bir motor devrinden sonra dönmeye başlamaktadır. Turbonun devrede olmadığı bu zaman sürecine Turbo Lag denilir. Turbo bu süreci atlattıktan sonra araçta ani tekme etkisi oluşur ve turbonun devreye girdiği fark edilir.
Turbodaki bu gecikmeyi azaltmanın birçok yolu vardır:
A-Turboşarjı Hafifletmek
Gelişen teknoloji ve malzeme bilgisi ile üreticiler kullandıkları alaşımları daha dayanıklı ve hafif hale getirmişlerdir. Örneğin günümüzde turboşarjın en önemli bileşeni olan türbin pervanesinin içinde bulunan seramik maddesi onu sıcaklığa karşı dayanıklı ve de hafif kılmıştır. Ayrıca turbonun boyutlarının da küçülmesi, pervanenin ve kompresörün daha tepkisel çalışmasına olanak sağlayarak erken devreye girmesini sağlar. Fakat küçük turbolarda yüksek devirlerde büyük turbolar gibi yüksek basınç üretemezler.B-Wastegate (Dump Valve) Kullanımı
Dump Valve, turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını sürekli yüksek tutarak gaz tepkisini arttırmak için üretilmiş bir parçadır.Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde turbo hala dönmeye devam etmektedir, fakat turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç, turbo pervanesine büyük bir kuvvet uygulayarak pervaneyi aniden yavaşlatır. Gaza tekrar bastığınızda turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için pervaneyi tekrar hızlandırmak gereklidir. Bu sırada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Wastegate işte bu performans kaybını önlemek için vardır.
Wastegatenin Faydaları Turbo pervanesi üzerindeki olumsuz geri basıncı önleyerek turbonun ömrünü uzatır. Turbo pervanesinin hızının yavaşlamasını engelleyerek turbo basıncını sürekli yüksek tutar. Yüksek turbo basıncı yüksek güç anlamına gelir. Gazdan çekme ve gaza basma arasındaki eski ısınmış havayı dışarı verip yeni, soğuk havayı içeri aldığı için artı güç sağlar.
C- Sequential Turboşarj (Twin Turboşarj)
Twin turbo olarak da bilinen bu yapı iki tane salyangozu esas alarak üretilmiştir. Yani iki turbo yan yana çalışmaktadırlar. Birincisi, yani küçük olan devreye erken girer ve turbo lagını engeller. İkinci turbo ise yüksek motor devirlerinde devreye girerek yüksek basınç sağlamayı esas almışlardır.Büyük bir turbo yerine daha küçük hacimli birkaç turbonun beraberce uygulanması motorun alt devirlerindeki gücün erken gelmesine yardımcı olduğu gibi yüksek devirlerde de etkili olur. Böylece kullanılabilir güç bandı da genişler. Bu uygulamalar genelde iki turbonun, ayrı silindirlere bağlanması ya da birbirine paralel takılmış bir ufak, bir de büyük turbonun eşgüdüm içerisinde çalışması şeklinde yapılır.
Sırayla devreye giren ikili turbo sistemi tek turbo uygulamalarına göre 1500 devirde düşük devir torku %36 artırmaktadır. Mazda RX-7 veya Nissan 300 ZX modellerinde kullanılan elektronik kontrollü sequential turbo ünitesi ile elde edilen performanstan daha fazlasını sağlamaktadır