ÇANAKÇI TURBO

Servisimiz Balıkesir bölgesinde Holset - KKK - Switzer - Garrett Marka turboların satış, yedek parça, tamiri ve sınırsız destek konusunda, uzman kadrosuyla hizmetinizdedir.



Her teknolojik materyal gibi turbolar da her geçen gün ihtiyaçlar ve çıkan sorunlar karşısında kendini geliştirmiştir.
Turbolar temelde bir gövde, iki salyangoz biçiminde temel bir görünüm arzeder. Bu tip turbolar şu anda en ilkel turbolar sınıfına dahil edilebilir. Bu turbolarla ilgili en önemli sorunlardan biri türbinin geç devreye girmesidir. Her ihtiyaç duyduğunuzda gaza basıp güç elde etmek mümkün değildir çünkü salyangozun içindeki pervane ancak belli bir motor devrinden sonra dönmeye başlamaktadır. Turbonun devrede olmadığı bu zaman sürecine Turbo Lag denilir. Turbo bu süreci atlattıktan sonra araçta ani tekme etkisi oluşur ve turbonun devreye girdiği fark edilir.

Turbodaki bu gecikmeyi azaltmanın birçok yolu vardır:

A-Turboşarjı Hafifletmek
Gelişen teknoloji ve malzeme bilgisi ile üreticiler kullandıkları alaşımları daha dayanıklı ve hafif hale getirmişlerdir. Örneğin günümüzde turboşarjın en önemli bileşeni olan türbin pervanesinin içinde bulunan seramik maddesi onu sıcaklığa karşı dayanıklı ve de hafif kılmıştır. Ayrıca turbonun boyutlarının da küçülmesi, pervanenin ve kompresörün daha tepkisel çalışmasına olanak sağlayarak erken devreye girmesini sağlar. Fakat küçük turbolarda yüksek devirlerde büyük turbolar gibi yüksek basınç üretemezler.
B-Wastegate (Dump Valve) Kullanımı
Dump Valve, turbo beslemeli otomobillerde turbo basıncını sürekli yüksek tutarak gaz tepkisini arttırmak için üretilmiş bir parçadır.
Turbo beslemeli otomobillerde ayak gazdan çekildiğinde turbo hala dönmeye devam etmektedir, fakat turbonun bastığı havanın gideceği bir yer olmadığı için oluşan yüksek basınç, turbo pervanesine büyük bir kuvvet uygulayarak pervaneyi aniden yavaşlatır. Gaza tekrar bastığınızda turbo basıncının tepe noktasına gelebilmesi için pervaneyi tekrar hızlandırmak gereklidir. Bu sırada istenilen turbo basıncı elde edilemediği için büyük bir performans kaybı yaşanır. Wastegate işte bu performans kaybını önlemek için vardır.

Wastegatenin Faydaları Turbo pervanesi üzerindeki olumsuz geri basıncı önleyerek turbonun ömrünü uzatır. Turbo pervanesinin hızının yavaşlamasını engelleyerek turbo basıncını sürekli yüksek tutar. Yüksek turbo basıncı yüksek güç anlamına gelir. Gazdan çekme ve gaza basma arasındaki eski ısınmış havayı dışarı verip yeni, soğuk havayı içeri aldığı için artı güç sağlar.
C- Sequential Turboşarj (Twin Turboşarj)
Twin turbo olarak da bilinen bu yapı iki tane salyangozu esas alarak üretilmiştir. Yani iki turbo yan yana çalışmaktadırlar. Birincisi, yani küçük olan devreye erken girer ve turbo lagını engeller. İkinci turbo ise yüksek motor devirlerinde devreye girerek yüksek basınç sağlamayı esas almışlardır.
Büyük bir turbo yerine daha küçük hacimli birkaç turbonun beraberce uygulanması motorun alt devirlerindeki gücün erken gelmesine yardımcı olduğu gibi yüksek devirlerde de etkili olur. Böylece kullanılabilir güç bandı da genişler. Bu uygulamalar genelde iki turbonun, ayrı silindirlere bağlanması ya da birbirine paralel takılmış bir ufak, bir de büyük turbonun eşgüdüm içerisinde çalışması şeklinde yapılır.
Sırayla devreye giren ikili turbo sistemi tek turbo uygulamalarına göre 1500 devirde düşük devir torku %36 artırmaktadır. Mazda RX-7 veya Nissan 300 ZX modellerinde kullanılan elektronik kontrollü sequential turbo ünitesi ile elde edilen performanstan daha fazlasını sağlamaktadır
D- VNT-VGT (Variable Nozzle Turbo-Variable Geometry Turbo) Turboşarjlar
Değişken türbinli turbo, sistem basıncının gecikmeli olarak devreye girmesi problemine çare olarak düşünülmüştür. Türbin tekerleği üzerinden bulunan kanatçıklarının pozisyonu elektronik olarak vakum kontrolü ile ayarlanmakta ve basıncın yüksek tutulabilmesi amacıyla güç sağlayan kompresörün hızını denetlemektedir.